Mielone mięso wyrabiam ze zdrowym produktem. Ujmuje kalorii, dodaje soczystości

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / aileenchik
Jeśli planujecie dziś przygotować kotlety mielone, zróbcie je nieco inaczej niż zwykle. Mała zmiana, a od razu poczujecie różnicę. Kotlety wyjdą soczyste, delikatne i mniej kaloryczne. A to za sprawą jednego dodatku.

Kotlety mielone to potrawa, która często gości na naszych stołach. Robi się ją bowiem szybko i łatwo, a smakuje naprawdę dobrze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by ją nieco ulepszyć. W tym celu nie trzeba będzie robić zbyt dużo. Wystarczy tylko dołożyć do mięsnej masy zdrowy dodatek. To starta cukinia, której po usmażeniu nie widać, nie czuć, a robi robotę.

Dlaczego warto dodać cukinię do kotletów mielonych?

Cukinia to jeden z lepszych dodatków do kotletów mielonych. Dlaczego? Bo dużo w nich zmienia, ale nie wpływa zbytnio na ich smak. To warzywo jest bowiem na tyle delikatne, że dosłownie wtapia się w mięsną masę. Zwiększa jej wilgotność i soczystość, a przy okazji obniża wartość kaloryczną. Takie kotlety zjada się z przyjemnością, bo są naprawdę smaczne.

Jak zrobić lekkie i soczyste kotlety mielone?

Cukinię przeznaczoną do kotletów mielonych trzeba odpowiednio przygotować. Należy ją umyć, można obrać, a potem zetrzeć na średnich oczkach. Teraz warzywo warto lekko oprószyć solą i po kilku minutach odcisnąć z niego nadmiar płynu. Dzięki temu kotlety nie wyjdą wodniste, tylko będą miały nieco lżejszą strukturę.

Gdy dokładam cukinię do kotletów mielonych, rezygnuję z dodawania namoczonej, odciśniętej bułki. W razie potrzeby, gdy masa wychodzi za rzadka, dodaję do niej tylko trochę tartej bułki. Po wyrobieniu masy formuję z niej kotlety, a potem je smażę lub piekę. Ta druga wersja jest oczywiście zdrowsza, bo nie ma chrupiącej skórki.

Przepis: Kotlety mielone z cukinią

Lekkie i soczyste kotlety mielone

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 1 małe jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówCukinię umyj, możesz ją obrać, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Warzywo oprósz solą, odstaw na 5 minut, odciśnij z niego nadmiar soku. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, oddziel z niej nadmiar soku.
  2. Wyrabianie masyDo mielonego mięsa dodaj startą cukinię i cebulę, a także jajko, tartą bułkę i przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze 1-2 łyżki tartej bułki.
  3. SmażenieZ mięsnej masy formuj średniej wielkości kotlety. Obtocz je w mące, ewentualnie w tartej bułce. Kładź na patelnię z gorącym tłuszczem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Inne dodatki do mięsnej masy

Do mięsnej masy można też dorzucić inne składniki, które poprawią jej właściwości. Dobrze sprawdzą się np. płatki owsiane, którymi również można zastąpić bułkę. Wcześniej można je lekko zblendować, a potem namoczyć w odrobinie wody i odcisnąć. Na zdrowie tym kotletom wyjdzie też dodatek kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Dodaje się ją po ugotowaniu, dosłownie 2-3 łyżki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...